שמות דומיין – איך חושבת הרשת?

‏ • 22 ביוני, 2002



שמות דומיין – איך חושבת הרשת?

מבוסס על מאמר http://firstmonday.org/issues/issue6_10/wiggins/

ביום של ה11 בספטמבר, רשמו הLOGים [LOG- יומני רישום] של מנועי החפוש הגדולים שיא חדש באינטרנט. לראשונה מזה שנתים וחצי המילה הפופולרית לחיפוש הייתה NEWS, CNN ואתרי חדשות נוספים, ולא המילה SEX להטיותיה השונות. דבר זה מעיד על חוסר ההבנה של הציבור על מבנה הרשת, ועל אופי השם המתחם. במקום להשתמש במעט מחשבה הפכו האנשים לרובוטים והשתמשו בדרך הקשה… אחרי שהבנו את הרשת ואיך היא עובדת , ננסה להבין את המשמעות של הדומיינים ומה הם אמורים ליצג.חלק זה יתאר את הקוגניציה של הרשת, ואיך אני בתור משתמש אמור לחשוב.

כאמור שם המתחם מורכב מארבעה חלקים שונים. אנו נתעלם כרגע מהחלקים HTTP והWWW ונתמקד בשני החלקים האחרים. החלק הראשון הנו למעשה שם השם המתחם. חלק זה אמור רמז על תוכן השם המתחם. החלק השני הוא בעצם "שם המשפחה" של השם המתחם, והוא מתאר את האופי שלו. שם המתחם הינו מיצג של הקניין הרוחני והפיסי של החברה או בית העסק [או האירגון והיחיד כמובן , כל בעלי האתרים].

החלק הראשון של שם המתחם אמור ליצג את תוכן השם המתחם. במיקרה של חברה – זה יהיה שמה של החברה או בית העסק. במקרה של אירגון – זה יהיה שמו של האירגון. במיקרה ששם החברה הוא לא באנגלית, על חלק זה להיות הקרוב ביותר לתעתיק הפונטי האנגלי של השם. ההעדפה השנייה של השם הוא ליצג משהו מסויים שמבדל את העסק או החברה מאחרים, על מנת להגיע למשתמש בצורה הנוחה ביותר. לפי הנחה זו אני [בתור אדם פרטי] אמור לקנות את שם המתחם www.roee.co.il . אולם מה תעשה חברה או אירגון הנקראים גם כן באותו שם [לדוגמא מושב "רועי" הנימצא בבקעת הירדן]. לשם כך ישנו החלק השני של השם המתחם- שם המשפחה של הדומין.

החלק השני של שם המתחם אמור ליצג את אופי שם המתחם – אם הוא חברה, אירגון, עסק, תחנת טלוויזיה או רדיו, אתר ממשלתי או צבאי. בעזרת החלק הזה ננסה לתאר את אופי החברה שלנו ואת מיקומה בעולם.

להלן כמה דוגמאות –

חברת האינטרנט אינטרספייס הינה חברה ישראלית לבנייה ואחסנת אתרי אינטרנט. שם המתחם שלהם הוא http://www.intersapce.co.il. השם מיצג את החברה, את עיסוקה ואת מיקומה בעולם. לאותה חברה ישנם שני מוצרים חשובים שהיא מספקת – שרות סליקה לסכומים קטנים וכן שרות גיבוי שנקרא saveOntheWeb . שרות הסליקה הוא ישראלי, ולכן שם המתחם הנכון www.micro-paimants.co.il אולם שרות ה גיבוי הינו בין לאומי, גלובלי ולכן הסיומת שלו היא COM ו(http://www.SaveOntheWeb.com ).

כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל. להלן המקרה של שם המתחם NISSAN.
בית המשפט בארה"ב קבע כי איש העסקים הישראלי עוזי ניסן יוכל להמשיך להחזיק בכתובות www.Nissan.com ו-www.Nissan.net יצרנית המכוניות היפנית "ניסן" הפסידה לעוזי ניסן, איש עסקים יליד ישראל, לאחר מאבק משפטי ממושך על כתובות אינטרנט. בית המשפט המחוזי בארה"ב פסק לאחרונה כי עוזי ניסן, שמתגורר כיום בצפון קרוליינה, לא גילה חוסר תום לב כשהשתמש בכתובות Nissan.com ו-Nissan.net לצורך עסקיו, וזיכה אותו מאשמה של "חטיפת כתובות". חוטפי כתובות רוכשים כתובות אינטרנט זהות לשם של מותג או סימן מסחרי ידוע, במטרה להפיק מהן רווחים. חוק נגד חטיפת כתובות אינטרנט (cybersquatting), שנכנס לתוקף בארה"ב בשנת 1999, קובע כללים נוקשים נגד אנשים שמשתמשים בכתובות אינטרנט בחוסר תום לב. אולם, בית המשפט קבע כי ניסן לא חטף את הכתובות מאחר שהן זהות לשם משפחתו ומאחר שהוא משתמש בהן לצורך "פעילויות עסקית לגיטימית" כבר יותר מארבע שנים.

עוזי ניסן רשם את כתובות האינטרנט בשנת 1994 וב-1996 לצורך עסקים שונים אותם הוא מנהל מאז שנות ה-80 תחת השם "ניסן אינטרנשיונל", ובהם חברה למכירת מחשבים, חברה לתמיכה טכנית וחברה לשירותי ייעוץ. כאשר ביקשה "ניסן", יצרנית הרכב השלישית בגודלה ביפן, להקים אתר משלה באינטרנט, נאלצה להסתפק בכתובת Nissandriven.com. עוזי ניסן מספר באתרו כי במהלך 1995 קיבל מכתב מיצרנית הרכב, בו "ניסן" מביעה את "חוסר שביעות רצונה" מכתובות האינטרנט אשר בבעלותו.

באוגוסט 1999 הוסיף עוזי ניסן, באתרים שבבעלותו, באנרים (פרסומות) ובהם פרסומות לאתרים מסחריים בתחום הרכב. בעקבות זאת, נפגשו ניסן ונציגי יצרנית הרכב במטרה לדון באפשרות של מכירת הכתובות.
"ניסן" טענה כי ניסן ביקש מיליוני דולרים תמורת כתובות האינטרנט. לכן, "ניסן" תבעה את ניסן בדצמבר 1999 בגין חטיפת כתובות אינטרנט, ניסיון להפיק רווח בצורה בלתי חוקית ודילול סימנה המסחרי.
בחודש מרץ 2000 הורה בית המשפט לניסן להוסיף באתרי האינטרנט שלו הפניה לאתר של יצרנית הרכב ולחדול משילוב פרסומות בענייני רכב באתרים.

תגיות: , ,

תגובות בפייסבוק