מדריך דרופל 7 – התקנת מודולים
מודולים הם הדרך של דרופל 7 להרחיב מאד את הפונקציונליות של האתר. בקרב בוני אתרים עם דרופל ישנה אמרה ידועה 'יש מודול עבור זה' שמשמעותה היא שכמעט עבור כל דבר יש מודול – רוצים ניוזלטר? יש מודול! רוצים פורום? יש מודול. רוצים פורום אחר? כנ"ל! חלק גדול מהתכונות של דרופל מתקיים בזכות מודולים. כך למשל אי אפשר ליצור תוכן בדרופל 7 ללא מודול CCK.
גם מתכנתים שרוצים להוסיף פונקציונליות או שינויים באתר בדרך כלל יוסיפו את הקוד שלהם בצורת מודול – באופן נוח וקל לשימוש.
הפעלה וכיבוי של מודולים קיימים
על מנת לסקור את המודולים המופיעים באתר אנו ניגש לפאנל הניהול ונלחץ על רכיבים:
ללא כחל ושרק אנו נובל כצאן לטבח אל דף הרכיבים. בדף הזה מוצגים כל הרכיבים הקיימים במערכת. דרופל בא באופן דיפולטיבי עם כמה וכמה רכיבים חשובים. כל הרכיבים האלו הם רכיבים שלא נמצאים בתיקית הרכיבים הרגילים והם יוצגו במערכת גם אם לעולם לא נשתמש בהם. הרכיבים מחולקים לפי קבוצות שונות בהתאם לתפקידים כאשר המתכנת שתיכנת את המודול אחראי להגדרת הקבוצות השונות.
כל הרכיבים שישנם במערכת מוצגים כרכיבי ליבה. הפעלה של מודול היא מאד מאד פשוטה, מסמנים V ליד המודול שרוצים ואז גוללים למטה ולוחצים על 'שמירת תצורה':
נסו לצורך העניין להפעיל את מודול הליבה בשם toolbar שיוצר סרגל נוח למנהלי האתר. נסמן V ליד המודול ונלחץ על שמור תצורה. מיד המודול יופעל ואנו נראה את סרגל הכלים שלנו:
הסרת המודול היא פשוטה ביותר ונעשית באותו אופן – הסרת ה-V ושמירה.
ישנם מודולים שנסמכים זה על זה, במידה ומודול נדרש על ידי מודול אחר, אנו נראה שלא ניתן לכבות אותו וכן מצויין בתיאור המודול על איזה מודולים הוא נסמך. במידה והפעלת המודול דורשת הפעלת מודול אחר, כשננסה להפעיל אותו המערכת תתריע בפנינו שיש להפעיל את המודול השני והבחירה תהיה בידינו אם להפעילו או לא. למשל הפעלת המודול החשוב Tracker מחייבת את הפעלת המודול comments, אם ננסה להפעיל את המודול הזה אנו נראה את ההתרעה הבאה:
הבחירה כמובן תלויה בהחלטה שלנו אם אנו מעוניינים במודול הנוסף שנכפה עלינו הר כגיגית.
התקנת מודולים
אנו כמובן שלא נסתפק במודולי הליבה ואנו נתקין מודולים נוספים. מודולים נוספים בדרך כלל ניתן למצוא באתר דרופל: http://drupal.org/project/modules
אנו חייבים להתקין מודולים המתאימים לגרסת דרופל 7, לא ניתן להתקין מודולים המתאימים לדרופל 6 וברובם המוחץ של המקרים הם פשוט לא יעבדו. לפיכך אנו מוגבלים למודולים המתאימים לדרופל 7. בואו ונתקין לדוגמא את המודול Chaos tool suite שהוא מודול חשוב כיוון שהרבה מודולים משתמשים בו. דף המודול נמצא כאן: http://drupal.org/project/ctools
לכל מודול ישנן מספר גרסאות, אלו הצבועות באדום הן גרסאות פיתוח שעל המשתמש הרגיל (לא מתכנת) לא להשתמש בהן. הגרסאות הירוקות הן גרסאות שכדאי ומומלץ להשתמש בהן. אנו נוריד את הגרסה המתאימה לדרופל 7 כאשר מומלץ להוריד את קובץ ה-gz ולא את קובץ ה-zip.
אנו נחזור לדף הרכיבים ונלחץ על 'התקנת מודול חדש':
בדף הוספת המודול אנו יכולים לבחור אם להעלות קובץ של מודול שהורדנו או להכניס נתיב לקובץ ה-tar.gz שיש בדף המודול באתר דרופל. כך או כך, לאחר מכן צריך ללחוץ על install.
לאחר המתנה קצרה, אנו נראה שהמודול ctools הוסף לרשימת המודולים.
מה שטופס ההתקנה הזה עושה בסך הכל הוא לפתוח ולהעתיק את הקבצים לתיקית sites/all/modules, אם נסתכל על וובמטריקס אנו נראה שאכן נוצרה תיקיה כזו:
אני באופן אישי בחיים לא משתמש בדף התקנת המודול אלא פשוט מעתיק את המודולים שאני רוצה אל תיקית sites/all/modules.
הסרה של מודולים
במידה והתקנו מודול ופתאום המערכת משתבשת לחלוטין (וזה לא מאד נדיר) או שיש פשוט תקלה, קל מאד להסיר את המודול – פשוט מוחקים את התיקיה שלו מ-sites/all/modules. אפשר לעשות כן לכל מודול, גם אם הוא לא עושה בעיות וסתם מאסנו בו.
במידה ואתם מסירים מודול שלא בא לכם להשתמש בו, כדאי לבדוק את אופצית ההסרה: ישנם מודולים שמתקינים את עצמם על גבי מסד הנתונים (יוצרים טבלה אחת או יותר) ולפעמים, על מנת לצמצם את גודל מסד הנתונים, יש להסיר אותם אם התקנו אותם ואנו לא רוצים להשתמש בהם. על מנת להסיר מודול באופן מלא גם ממסד הנתונים ולא רק את הקבצים שלו, אנו צריכים להכנס לרשימת המודולים ואז ללחוץ על לשונית 'ההסרה':
בלשונית זו תופיע רשימה של כל המודולים שאינם מותקנים כעת אך הכניסו מידע אל מסד הנתונים. במידה ואנו רוצים למחוק את המידע הזה, אנו נסמן V ליד שם המודול ונלחץ על הסרה.
חשוב לזכור שהסרה אינה פוגעת בקבצי המודול שיש במערכת הקבצים אלא רלוונטית למסד הנתונים בלבד.
תגובות בפייסבוק