סקירת היצע הפונטים העבריים ל-ווב (WebFonts)

‏ • 29 ביוני, 2012

הרבה נכתב על היכולות החדשות של הדפדפנים להציג פונטים מיוחדים (שאינם ג'נריים), בפוסט הזה אני בעיקר רוצה להיתמקד ביכולות העכשוויות לגבי הטמעת פונטים מיוחדים בעברית.

לטובת העיניין אציין את הפונטים העבריים הג’נריים, כלומר אלה שמוטמעים ברוב המחשבים בישראל, בהם תוכלו להישתמש באופן רגיל ללא התהליך שמוגדר בהמשך: Arial, Tahoma, Narkisim , Times, Aharoni, David, Miryam, Courier

כל פונט עיברי אחר שתרצו להישתמש בו, תצטרכו לרכו/לקבל רישיון מיוחד מהמפיץ שלו לשימוש כ-web-font ולהטמיע אותו באתר שלכם. ישנן כמה שיטות שבהם הפונטים מופצים, ובהם המאמר הבא יעסוק.

שיטה ראשונה – שכירות

בשיטה זו תשלמו תשלום חודשי או שנתי עבור חשבון שמאפשר שימוש בפונט, כשהמדד למחיר הוא לפי כמות הצפיות בפונט. צפיה = כמות הדפים באתר שלכם שהגולשים צפו בהם במהלך החודש.

בשיטה הזו המפיץ לא מאפשר לכם לאחסן את הפונטים בעצמכם, אלא שולח לכם קוד להטמעה בדף, כך שהפונט נשלף ישירות מהשרתים של המפיץ בכל פעם שהגולש מבקר אצלכם באתר.

שיטת השכירות מתפצלת לשני סוגים של מפיצים, כאלה שמציעים שכירות בתשלום קבוע פר-פונט ומשקל, וכאלה שמציעים חשבון שכירות חודשי שכולל שימוש בכל הפונטים והמשקלים של אותו מפיץ, כמובן בהתאם לכמות הצפיות בחבילה שרכשתם.

שיטה שניה – רכישה

בשיטה זו תשלמו תשלום חד פעמי עבור רכישת רישיון שימוש בפונטים. במקרים מסויימים הפונט מגביל את כמות הצפיות (על-אף שמאוחסן אצלכם), ולפעמים הרישיון לא מגביל את כמות הצפיות כלל. לאחר הרכישה המפיץ ישלח לכם כל משקל של הפונט ב-3 או 4 פורמטים שונים (לטובת תמיכה רחבה בכל הדפדפנים), ותוכלו לאחסן בעצמכם ולהטמיע באתר.

יש מפיצים שיגבילו את הרישיון לשימוש בדומיין אחד קבוע, ויש שיגבילו את השימוש לכל צרכי העסק. שימו לב, שאם אתם חברה לעיצוב או בניית אתרים – יש מפיצים שנותנים לכם רישיון להישתמש בפונטים עבור כל האתרים שאתם בונים ללקוחות שלכם, ויש שמגבילים לשימוש באתרים הישירים שלכם בלבד.

בכל מקרה חשוב מאוד לברר את תנאי הרישיון ולוודא שהם מתאימים לכם לפני הרכישה, כי בשונה משיטת השכירות – כאן התשלום הוא חד פעמי ומשמעותי מאוד.

יתרונות וחסרונות

באתרים קטנים, שיטת השכירות יכולה להיחשב ליתרון מהסיבות הבאות:

  1. תשלום חודשי סביר, במקום הוצאה חד-פעמית משמעותית
  2. במידה ומשנים את עיצוב האתר ורוצים להחליף פונט, או לחלופין כשהאתר נסגר – אפשר להפסיק את החשבון
  3. חוסך את הצורך לשלם על תעבורת הקבצים של הפונטים
  4. זה מתיימר לטעון מהר יותר את הפונט מאשר אם הייתם מאחסנים אותו בעצמכם
  5. זה טיפה יותר פשוט להטמעה מבחינה טכנית
  6. בחלק מהמפיצים – במחיר השכירות מקבלים גישה לספרייה עצומה של פונטים, באותו מחיר

ומנגד יש הרואים בחלק מהסעיפים הללו חיסרון:

  1. כאלה שמעדיפים לאחסן את הקבצים בעצמם מטעמי אבטחת מידע
  2. אתרים שעושים אופטימיזציה גבוהה למהירות הטעינה של האתר, ולפעמים משתמשים בשרתי אחסון מאוד מהירים (או שרתי הפצה – CDN) כדי לוודא שהקבצים יטענו מהר ככל שניתן.

במקרים כאלה אופציית השכירות נחשבת פחות טובה עד כדי לא באה בחשבון.

בחלק מהפונטים של המעצבים ניתן להיתרשם באינדקס הפונטים כאן באתר, וכמובן גם באתרים של המעצבים עצמם.

 עדכון: הפרדנו את כל התמחירים וההגבלות של כל מפיץ לפוסט נפרד, מוזמנים להיכנס: https://webmaster.org.il/articles/hebrew-webfonts-pricing

עדכון: תומר כהן פרסם מאמר על פונטים חופשיים לפני כחודשיים, הנה הלינק: http://tomercohen.com/?p=1146

 

כסתח: המידע על המפיצים הובא לעיל באופן תמציתי וללא אחריות או התחייבות להיותו מדוייק. בכל מקרה חשוב מאוד לקרוא את תנאי הרישיון של המפיצים עצמם, וכמובן שהם אלו המחייבים.

תגיות: , ,

תגובות בפייסבוק