הנגשת אתרים בוורדפרס
החוק להנגשת אתרי אינטרנט תפס לא מעט בעלי אתרים לא מוכנים, במיוחד את אלו שהשתמשו באתרים הבנויים על מערכת ניהול תוכן מותאמת אישית (ויש עדיין לא מעט אתרים כאלו).
הנגשת אתרים עולה בקנה אחד גם עם קידום אתרים, שכן ישנן הרבה פעולות חופפות בין 2 התחומים כמו למשל כותרות 1H, אלטים לתמונות, טקסטים בולטים וקריאים גם למשתמשים וגם למנועי חיפוש ועוד.
למרבה המזל, מי שמשתמש במערכת הניהול וורדפרס או מתכוון לעבור אליה, יכול לבצע חלק לא קטן ממלאכת ההנגשה בעצמו: כיום קיימים לא מעט תוספים טובים מאוד שחלקם פותחו בארץ ולכן הם המתאימים ביותר לוורדפרס (בניגוד לתוספים ג'נרים שצריכים לספק פתרון לאתרים עם תשתיות שונות לחלוטין).
בכל מקרה, חשוב לזכור שלא מספיק להשתמש בתוסף על מנת להגיע לרמת AA שנדרשת בחוק, ויש פעולות שחייבים לבצע באופן ידני (נדון על כך בהמשך).
תוספים מומלצים שפותחו בישראל ותומכים בעברית באופן מלא:
WAH – WordPress Accessibility Helper
מדובר באחד התוספים היותר מתקדמים עם רשימת תכונות ארוכה במיוחד. מלבד שינוי גודל הפונט והפונט עצמו, הוא תומך גם בשינוי הצבעים באתר, מכיל כלי לבדיקת ניגודיות והוספת קו תחתון לקישורים או צבע רקע על מנת להדגיש אותם ועוד.
ישנה גם גרסת פרו עם פאנל יפה יותר שניתן לעצב ואפשרות לשמור את הגדרות המשתמש לכל עמוד בנפרד באמצעות Cookies.
עוד פרטים תוכלו לקרוא בעמוד הרשמי שלו בספריית התוספים של וורדפרס.
Accessible Poetry
פאנל הניהול של Poetry מעוצב בצורה מעט אסתטית יותר מהפאנל בגרסת הבסיס של WAH. הוא תומך בכל התכונות הבסיסיות כגון שינוי גודל גופן, שליטה בניגודיות (מצב בהיר וכהה), הדגשת קישורים, שינוי גופן וביטול אנימציות.
enable
תוסף זה דורש רישום לצורך קבלת מפתח הפעלה, אך יש לו מבחר מרשים של תכונות ייחודיות כגון פלטות צבעים ספציפיות לעיוורי צבעים בעלי לקויות שונות, הדגשת כותרת וכותרות משנה, הגדלת סמן העכבר בתוך הדפדפן ומעבר נוח לגרסת הדפסה.
SOGO Accessibility
SOGO הוא תוסף קל ונוח מאוד לשימוש, אבל מספר התכונות שלו הוא יחסית מוגבל לעומת התוספים האחרים. כמו כן, הוא מכיל קישור לאתר של היוצר, ואם רוצים להסיר את הקישור, יש לקנות מנוי שנתי בהתאם למספר האתרים בהם רוצים להשתמש בו.
אמצעי הנגשה נוספים
כאמור, התוספים עצמם לא עונים על דרישות הנגישות ברמה AA בצורה המלאה. הסיבה לכך היא לא בהכרח טכנית, אלא קשורה גם לתוכן של האתר. התוסף יכול אמנם לבצע בדיקה ולהתריע על אלמנטים לא נגישים, אבל את העבודה צריך בסופו של דבר לעשות בעל האתר או עורך התוכן שלו.
למשל, אם רוצים לספק חלופה טקסטואלית לתמונות, יש לערוך כל טקסט כזה בנפרד. באופן דומה, תמלול של קטע וידאו או הוספת כתוביות בתוך הסרט הם מעבר ליכולות של התוסף והם תלויים למעשה בנגן הווידאו הספציפי בו עושים שימוש (למרבה המזל, הנגן הסטנדרטי של יו-טיוב עונה על הדרישות הללו).
גם העיצוב הבסיסי של האתר חייב להיות נגיש, החל מסידור הכותרות והתת כותרות ועד לריווח בין הפסקאות והתמונות. אפילו לטקסט הקישורים יש השפעה על גולשים מסוימים ועדיף שהוא לא יהיה סתמי ("לחץ כאן").
לבסוף, יש להיזהר בהוספת מבנים מורכבים כמו אלו שניתן למצוא ב- Page Builders מכיוון שהם מוסיפים קטעי קוד חיצוניים שלא תמיד ניתן לקרוא אותם היטב באמצעות קורא המסך. לדוגמה, טבלאות, מצגת תמונות אוטומטית וכך הלאה. בנוסף, צריך לבדוק שהם לא שוברים את תקינות קוד ה- HTML (אמנם קשה מאוד לבנות אתרים תקינים ב-100%, אך צריך לשאוף לאחוז תקינות כמה שיותר גבוה).
שימוש בתוספים חיצוניים
לעיתים קרובות, נעשה באתרי וורדפרס שימוש בתוספים חיצונים על מנת ליישם תכונות כמו הוספת טפסים, בדיקות Captcha, בדיקת תקינות של הקוד וכך הלאה. במקרים האלו, יש לבדוק שהתוספים עצמם תומכים בתכונות הנגישות. לעיתים ניתן לחבר תוספים עם תוספים אחרים, אך לעיתים יש להשתמש במתכנת שיבצע את השינויים (לדוגמה, כאשר יש להוסיף עזרי קלט לטפסים).
טיפ נוסף לסיום
אין מה לעשות, והנגשה של אתרים קיימים, במיוחד אתרים גדולים ומורכבים היא משימה לא פשוטה. מצד שני, כאשר בונים אתר חדש או משנים אתר קיים מן היסוד (משתמשים רק במידע מתוך בסיס הנתונים בתבנית חדשה), יש לחשוב על נגישות כבר בתהליך בניית האתר : ישנן תבניות רבות בוורדפרס שהן כל כך מורכבות, עד שצריך מתכנת של ממש על מנת לתפעל אותן כמו שצריך (במיוחד באתרים בעברית והעובדה שהתמיכה ב- RTL בתבניות מתורגמות היא לא תמיד מלאה).
אגב, אף על פי מסע ההפחדות של חלק מן החברות לבניית אתרים, כנראה שאף אחד לא יתבע אתכם אם האתר שלכם לא יהיה נגיש לחלוטין משום שהגשת תביעה היא לא עניין של מה בכך, אבל הנגשת אתר מאפס מאפשרת להנגיש את האתר גם לבעלי מוגבלויות חמורות וכך להגדיל את מספר הגולשים הרלוונטיים שיכנסו לאתר.
תגובות בפייסבוק