מדריך PHP – הקדמה
ברוכים הבאים למדריך PHP, המאפשר ללמוד בניית אתרים ב- PHP בעברית בקלות.
שפת PHP היא שפת סקריפט שרצה בצד השרת. כשאנו אומרים 'צד השרת' אנו מתכוונים לכך שמדובר בשפה שמופעלת על שרת אינטרנט כלשהו.
הרבה מאד אתרים ומערכות מתבססות על PHP, שהיא אחת משפות צד השרת הפופולריות בעולם. מערכות כמו וורדפרס, ג'ומלה ודרופל הן מערכות שכתובות בשפת PHP. אתרים גדולים נוספים שמשתמשים ב-PHP הם ויקיפדיה, פליקר, דיג, יאהו וכמובן פייסבוק.
והנקודה הישראלית – החברה שעומדת מאחורי PHP החל מגרסה 3 היא חברת זנד הישראלית. ראשית התבות של PHP, במידה ותהיתם הן PHP Hypertext Preprocessor.
לימוד PHP
על מנת להתחיל ללמוד PHP אנו צריכים להבין היכן היא רצה ולמה בדיוק צריך אותה.
דף אינטרנט מורכב בעיקר מ-HTML, תמונות, JavaScript ורכיבים נוספים (כמו קבצי וידאו ואודיו). אך בעוד שדף אינטרנט אחד קל לבנות, קשה יותר לבנות באופן ידני כמה וכמה דפי אינטרנט. תחשבו למשל על אתר כמו ויקיפדיה שמכיל מאות אלפי דפים, ברור הרי שזו תהיה התאבדות ליצור דף HTML באופן ידני בכל פעם שרוצים להוסיף ערך כלשהו. גם אם אנו רוצים להוסיף באנר לאתר או רכיב אחר כלשהו, אנו נצטרך לעשות שינויים ידניים באלפי קבצים, מה שלא בא בחשבון.
בדיוק בשביל זה נוצרה PHP. כשגולש נכנס לאתר, התוכנה יוצרת מחדש בכל פעם את דף ה-HTML שהוא רוצה להכנס אליו. למשל, אם אני נכנס לאתר http://www.yoursite.com/page.php, שפת ה-PHP תבין שאנו רוצים להכנס לדף ששמו page ותיצור אותו עבורנו בכל פעם שננסה להכנס. כיוון שהיצירה היא דינמית (לפי צרכי הגולש), אתרים שמבוססים על PHP נקראים אתרים דינמיים.
על מנת להבהיר את העניין, נבחן את הדיאגרמה הזו:
כאשר אנו גולשים לאתר סטטי, אנו מקלידים את כתובת האתר בדפדפן ו'נכנסים' לאתר, האתר מחזיר לנו קובץ HTML שמוצג על הדפדפן.
כאשר אנו גולשים לאתר דינמי, אנו מקלידים את כתובת האתר בדפדפן ו'נכנסים' לאתר, האתר מריץ קוד PHP שיוצר את קובץ ה-HTML. קובץ ה-HTML הזה מוצג על הדפדפן.
שפת PHP רצה על שרת אינטרנט. בדיוק כמו כל תוכנה אחרת לצורך העניין. אם אני אצור קובץ של PHP ואנסה לפתוח אותו עם הדפדפן, דבר לא יקרה, כיוון שהמחשב שלי לא מריץ PHP. על מנת לבדוק את קוד ה-PHP שאני כותב, אני צריך להתקין PHP על המחשב שלי. אם אני מעלה את אתר ה-PHP שלי לשרת אינטרנט אמיתי, אני צריך לדאוג ש-PHP מותקנת עליו. ניתן להתקין PHP על מחשב שיש עליו מערכת הפעלה חלונות או על מחשב שיש עליו מערכת הפעלה מבוססת לינוקס.
אז אחרי שלמדנו קצת על PHP, למה צריך אותה ואיפה משתמשים בה, אולי נראה קצת קוד? הנה קוד PHP לדוגמא:
<?php
print 'Hello World';
?>
אם אני אקח את הקוד הקטן הזה, אשמור אותו בשם index.php, אעלה אותו לאתר ואז אנסה להכנס לאתר http://www.mysite.com/index.php מה שהדפדפן יציג לי זה Hello World.
PHP מדפיסה את ה-Hello World מחדש בכל פעם שאנחנו נכנסים לדף.
אז למה שלא ננסה את זה? ניתן להתקין ולבנות אתרי PHP על חלונות באמצעות התוכנה החינמית WebMatrix. בפרק הבא במדריך PHP נלמד כיצד להתקין אותה כדי לבנות אתר PHP.
תגובות בפייסבוק