4 כללים כדי להיות ראשון בגוגל

‏ • 11 באוגוסט, 2013

אנשים רבים אינם יודעים מה צריך לעשות כדי ל"שכנע" את גוגל שהאתר שלהם ראוי להיות במקום ראשון בגוגל לשאילתת החיפוש מבין מיליוני אתרים שנמצאים באינטרנט. יש ארבעה כללים פשוטים שיעזרו לך להביא את האתר שלך לעמוד התוצאות הראשון של גוגל.

אבל לפני שאפרט את הכלים, עלי לציין שהמאמר המקורי פורסם בשנת 2009 ועתה, בשנת 2013, אני מעדכן אותו. תתפלאו אבל ארבעת העקרונות אותם שרטטתי במהלך 2009 עדיין בתוקף, אבל מאז נוספו להן עוד כמה וכמה כללים חדשים ומעודכנים יותר בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות בכלל ושל גוגל בפרט.

מה לא היה לנו בשנת 2009?

  • לא היה לנו Google+ כי גוגל השיקה אותו רק בשנת 2011,
  • לא היה לנו עדכון פנדה, שיצא לראשונה בפברואר 2011 ומאז כבר היו 24 עדכונים!
  • לא היה לנו עדכון פינגווין, שיצא לראשונה באפריל 2012 ומאז כבר היו 4 עדכונים שהאחרון שבהם התרחש בחודש מאי 2013

במאמר זה תמצאו עוד 2 עקרונות חדשים בנוסף לארבעת העקרונות הותיקים שכבר הם עברו עדכון.

כלל מספר 1: אל תנסו לרמות את גוגל

מנוע החיפוש גוגל, וגם כל מנוע חיפוש אחר, רוצה להציג את התוצאות הרלוונטיות ביותר לשאילתת החיפוש. מבחינת גוגל, אתר רלוונטי הוא האתר הטוב ביותר ולכן הוא יוצג ראשון בגוגל.
תוכלו בקלות לבחון את הרלוונטיות של כל דף שבאתר שלכם, אם תשאלו את השאלה הבאה: "אם גולש שהציג שאילתת חיפוש (בדרך כלל רשם ביטוי הכולל שתי מילים לפחות) יגיע אל הדף הזה, האם הדף הזה יהיה רלוונטי עבורו?" אם הדף לא ממש רלוונטי, או לא בדיוק רלוונטי, גם גוגל יבין זאת במוקדם או במאוחר.
אם הדף כולל רק פרסומת וקישורים, אז קרוב להניח שלא יזכה בדירוג טוב.
בכל פעם שאני מציג בפני אנשים (במהלך ייעוץ קידום אתרים או הדרכת שיווק באינטרנט) את דרך הפעולה של גוגל, קם מישהו עם "רעיון גאוני", כדבריו: לעבוד על גוגל!? בדרך כלל "רעיון" זה כבר כלול ברשימת "מה-לא-לעשות" שגוגל מפרסמת בגלוי. התשובה שלי במקרה כזה: "תפסיקו לחשוב איך לרמות את גוגל, ובמקום זאת תתרכזו באיך לעשות טוב, ללקוחות שלכם."

כלל מספר 2: הדפים שלכם חייבים להראות לגוגל שהם אכן רלוונטים

אתר שעיסוקו "מכוניות משומשות" לא יהיה ראשון בגוגל עבור הביטוי "עיסוי הוליסטי". עם זאת, בוודאי יתקבל דירוג טוב הרבה יותר עבור דף המכיל את הביטוי "חלקי חילוף", כי הוא שייך לנושא שבו עוסק האתר.
הבעיה היא שגוגל צריך למצוא שהדף הוא אכן בנושא "חלקי חילוף". מסיבה זאת, חייבים לבצע אופטימיזציה (SEO) על הדף. אופטימיזציה פרושה שיהיה יותר קל לגוגל למצוא מהו נושא הדף.
כאשר גוגל מבקר בדפים של האתר, הוא בוחן 200 פרמטרים שונים, כך לפני דברי גוגל. הנה לפניכם המרכיבים העיקריים אותם בוחן גוגל בכול עמוד/דף באתר שלכם:

  • מבנה הכתובת (url),
  • תוכן כותרת החלון, תגית title
  • תיאור קצר, תגית meta description,
  • תוכן הדף כפי שרואה אותו הגולש,
  • כותרות, תגיתh1, h2, h3
  • קישורים פנימיים,
  • קישורים מדף זה אל אתרים אחרים,

גוגל גם "חוקר" מרכיבים רבים אחרים שנמצאים בקוד הדף.
כל רכיב המכיל את ביטוי המפתח, ששייך לתוכן האתר וייעודו, מאותת לגוגל שהדף רלוונטי לאותה מילת מפתח. אין זה אומר שאפשר לשים מילת המפתח בכל רכיב שהוזכר לעיל ולחשוב שבזאת הסתיימה העבודה.
הסכנה היא שמרוב התלהבות, תציפו את הדף באותו ביטוי מפתח (מילה אחת או יותר). גוגל יראה בזה Spam ויעניש אתכם בהרחקה. לכן, חשוב שתבצעו תהליך SEO לרכיבים הנכונים, בתדירות ובצפיפות הנכונה. פעולה זו אמנם גוזלת זמן, אבל חייבת להיעשות, והעיקר – שכרה בצידה.

כלל מספר 3: אתרים אחרים חייבים לאשר שהדפים שלכם רלוונטיים

בנוסף לפענוח תוכן הדפים באתר שלך, גוגל מאוד מחשיב קישורים של אתרים אחרים אל האתר שלך. באופן בסיסי, אתרים אחרים חייבים לאשר שאכן הדף שלכם רלוונטי למילת מפתח מסוימת. אם לאתרים שונים חשוב להפנות אל האתר שלכם, סביר להניח שגם הגולשים יתעניינו בו.
ככל שיש יותר אתרים עם קישור לאתר שלכם, האתר שלכם יקבל יותר תנוענ שתגיע דרך הקישור, וגם האתר שלכם ייראה יותר "חשוב" לגוגל. ככל שיותר אתרים יקשרו אליו עם מילת המפתח, כך האתר יהיה בעל דירוג גבוה יותר בתוצאות החיפוש לאותה מילה או ביטוי. דף שעבר תהליך SEO לביטוי "חלקי חילוף" יקבל דירוג גבוה יותר אם אתרים רבים יקושרו אליו עם הביטוי "חלקי חילוף".

אם כל הקישורים לדף "חלק חילוף" באתר שלהם יהיו עם טקסט הקישור "חלקי חילוף" זה לא יראה טבעי. כי אם תבקש מ- 100 אנשים שיקשרו לדף שלך, אני מניח שחלקם יעשה קישור עם הביטוי "חלקי חילוף" וחלקם יעשה קישור עם כתובת הדף כמו גם אפשרויות נוספות כיד הדימיון. תבקשו פעם מ- 100 אנשים לעשות לכם קישור ותראו כמה התהליך הזה יכול להיות יצירתי.

הקישור עצמו חשוב, אבל חשוב גם מהיכן הוא מגיע, כאשר הקריטריון הוא "רלוונטיות". לקישור מאתר בנושא מכוניות אל דף "חלקי חילוף" יש משקל גדול יותר מקישור שיהיה אל אותו דף מאתר של חנות פרחים. מכיוון שכך, יש להשקיע זמן במציאת אתרים רלוונטיים שיהיו מוכנים לעשות אליך קישור.

כלל מספר 4: לאתר חייב להיות "גיליון נקי"

גיל האתר וההיסטוריה שלו גם הם נלקחים בחשבון על ידי גוגל. ככל שהאתר יותר "ותיק" הוא יקבל דירוג גבוה ביתר קלות.
במידה ורכשת שם דומיין, כדאי לוודא שלא נעשה בו שימוש קודם שגרר עונשים על ידי גוגל. זו יכולה להיות בעיה גם אם הוחלפו התכנים באתר.

כלל 5 (בונוס): התנהגות לקוחות קובעת

פעם גוגל היה טכני בעיקרו, אבל התקופה הזאת כבר הרחק מאחור ועתה לגוגל יש מספיק רגשים באינטרנט כדי להבין על התנהגות לקוחות.

בענין הלקוחות אני רוצה להבהיר נקודה או במילים אחרות לשים אותה על השולחן. "הלקוחות שלכם הם הלקוחות של גוגל ורק אחר כך הלקוחות שלכם". כאשר גוגל מביא לכם לקוחות מתוצאות החיפוש שהוא מציג בפני הגולשים, קודם כול, הלקוחות הם של גוגל.

גוגל רוצה לוודא שאכן הלקוחות שלו קבלו שירות טוב ואיך הוא עושה זאת? הוא בודק את ההתנהגות שלהם בעת הצגת תוצאות החיפוש ובהמשך גוגל בודק מה קורה אחרי הלחיצה על התוצאה שהוצגה בתוצאות החיפוש.

נניח והאתר שלכם נראה בדירוג גבוה בתוצאות החיפוש. לגוגל יש נתונים טובים כדי להעריך את אחוז הלחיצות על התוצאה בהתאם למיקום התוצאה בדף תוצאות החיפוש. נניח וגוגל יודע סטטיסטית שאחוז ההקלקה (מספר הלחיצות חלקי מספר החיפושים) על התוצאה במיקום השני בחיפוש אחר ביטוי חיפוש מסויים הוא 32%, שזה אומר שעל כל שלושה חיפושים היתה לחיצה אחת על התוצאה במיקום השני.

מה יחשוב גוגל על התוצאה במיקום השני אם הביצועים שלה במונחים של אחוזי הקלקה יהיו רק 25%? התשובה היא שאכן משהו לא בסדר. גוגל רואה את זה כשירות רע, כי הוא מציג לגולשים המחפשים תוצאה ופחות מהם (25% לעומת 32%, זה לא רק 7% זה 22% פחות: 7/32) רוצים ללחוץ עליה מסיבה כלשהיא. גוגל יטה להוריד את הדירוג לתוצאה זאת ובמקומה לשים תוצאה אחרת וכך הוא מביא לידי ביטוי את התנהגות הלקוחות, הלקוחות שלו, של גוגל.

אבל, זה לא מספיק. בהמשך לדוגמה הקודמת בואו נניח שאחוזי ההקלקה על התוצאה במקום השני הם יוצאים מהכלל והגיעו לכדי 54% שזה יפה בכל קנה מידה, אבל, זמן השהייה של הלקוחות באתר קטן מ- 5 שניות. מה קרה אז? מדוע לקוחות שהגיעו מדף תוצאות החיפוש של גוגל לאתר לא נשארים שם? מה גרם להם להתנהג במובן לנטוש/לעזוב את האתר כל כך מהר?

גוגל לא יורד ולא חוקר את הסיבה לנטישה המהירה (את זה אתם צריכים לחקור ולפתור) אבל הוא מזהה את ההתנהגות הזאת כחוסר שביעות רצון של הלקוחות שלו (של גוגל) שאותם הוא הביא לאתר שלכם. ומכיון שהלקוחות לא קבלו שירות טוב – עובדה הם נטשו במהירות את האתר, לא נותר לגוגל אלא להוריד את דירוג האתר שלכם מהמקום השני המכובד בגלל התנהגות הלקוחות.

http://www.seoreport.co.il/1264

כלל 6 (בונוס): גוגל רוצה לראות פעילות של אנשים אמיתיים

בכלל מספר 3 במאמר זה טענתי שאתרים אחרים צריכים לאשר שאכן אתם, בעלי עסקים, הם מי שאתם מצהירים שאתם. קצת ארוך ואולי כדי לקרוא את המשפט הזה פעם נוספת, אבל זה מה שצריך לקרות.

קישור מאתרים אחרים לאתר שלכם היא הצבעת אמון, היא הפנייה ויש לה ערך, אבל בגוגל הבינו שזה לא מספיק. מכיון שרבים הבינו את ערכם של קישורים לאתר שלהם הם החלו לפזר קישורים בעצמם לאתרים שלהם. אין בזה פסול, אבל זה צריך להיעשות ובמידה, אבל כשזה נהפך ליצירת קישורים בכמויות ובכלים אוטומטיים זה כבר נחשב זבל.

גוגל רוצה לדעת שאתם, בעלי עסקים, הם בני אדם אמיתיים שיש להם מאפיינים של בן אדם כמו למשל: תמונה, כתובת פיזית, מספר טלפון נייד, חברים, פעילות חברתית.

אנחנו נמצאים בתקופה של פעילות חברתית: פייסבוק, טוויטר, לינקדאין, אינסטרגם, פינטרסט ורשתות חברתיות אחרות, שם אנחנו מפרסמים, מגיבים, משתפים ואוהבים תכנים: טקסט, תמונות, וידאו.

נניח ומישהו כתב תגובה בבלוג כלשהו וצרף קישור לאתר שלכם. כבוד! אבל בגוגל רוצים לדעת מיהו אותו אחד שהצביע עליכם? מהי הסמכות שלו להפנות אליכם? מהי ההיסטוריה שלו? ועוד כמה שאלות שגוגל מחפש עליהם תשובות, כדי שהוא יוכל להעריך כנדרש את אותו קישור שכמובן ישפיע על הדירוג שלכם בגוגל.

מכירים את התגובה של "משה משה" בבלוג? כן, ללא תמונה, ללא עבר (גם כנראה ללא עתיד) המשה הזה מגיב ומייצר קישורים לכל העולם ואשתו, אבל מיהו אותו משה? אם הוא גבר, שיזדהה, שיצרף תמונה, שנראה עליו פרטים, שנדע מיהו. יאלה, נראה אותך גבר!

סיכום

במאמר זה נסקרו 4 כללים (ועוד 2 כללי בונוס) פשוטים שיכולים להנחות את מפתח האתר ואת הבעלים שלו כיצד להיות ראשון בגוגל. החלת הכללים האלה על האתר שלך יבטיחו לך שהוא יתמודד על המקום הראשון ברשימת התוצאות.

"לפעמים הדרך הארוכה היא הקצרה" אמר מישהו חכם. אל תנסו להערים על גוגל ולזכות במקום הראשון בין לילה, יכול להיות שזה יצליח לכם למשך שבוע, חודש או מספר חודשים, אבל שגוגל יגלה שרימו אותו והוליכו אותו שולל העונש יגיע והאתר ייזרק לאחור בתוצאות החיפוש. התוצאה: אין לקוחות, אין פניות, אין מכירות ואתם תפסידו כסף.

הפעילות בגוגל היא מצב של win-win-win : ללקוחות (של גוגל ושלכם), לכם, לגוגל – כולם שמחים וזאת הדרך להיות ראשונים בגוגל.

בהצלחה.


זהר עמיהוד, שיווק וקידום אתרים באינטרנט כדי להיות ראשון בגוגל. מומחה לקידום אתרים אורגני בהתאמה אישית. מרצה במרכזי טיפוח יזמות ובמכללות בנושאי שיווק באינטרנט. תואר ראשון כלכלה וניהול, תואר שני במינהל עסקים מטעם אוניברסיטת תל-אביב, מוסמך מטעם חברת מיקרוסופט. מחבר ספרי מחשבים רבי-מכר.

תגיות: , ,

זהר עמיהוד

זהר עמיהוד, מומחה שיווק וקידום אתרים באינטרנט. עוזר לבעלי עסקים להביא יותר לקוחות לאתר, ליצור יותר פניות ויותר מכירות. מרצה בנושאי שיווק באינטרנט. תואר שני במינהל עסקים מטעם אוניברסיטת תל-אביב, מוסמך מטעם חברת מיקרוסופט, מחבר ספרי מחשבים רבי-מכר.

תגובות בפייסבוק